4 timmars arbetsvecka

Hej allihopa! Jag har precis läst ut 4 timmars arbetsvecka av Timothy Ferris. Och det här är en bok som man antingen kommer hata eller älska. Bokens budskap är helt enkelt att du ska leva det livet du drömmer om, och du ska inte behöva vänta med det. Du ska kunna jobba med det du vill, bo vart du vill och även leva som en miljonär, även om du inte har så mycket pengar.

Det Ferris väljer att göra i den här boken är att utmana föreställningen om att vi alla måste jobba hårt i våra liv och att vi sedan som pensionärer ska hinna göra allt som vi har drömt om. Han föreslår istället att du nu ska anpassa ditt liv efter dina drömmar, att regelbundet ta ledigt och ordna ditt jobb och inkomst utefter det liv du vill leva. Att helt enkelt hoppa ur den vanliga rutin som så många annars fastnar i.

Ferris väljer att testa gränserna och det utgår från 80/20- principen, som innebär att 20 % av det vi gör ger 80% effekt. Han menar att han undersöker vilka delar i hans liv som mest avgör hur resultatet blir, och sedan att man ska fokusera på det och eliminera resten. Det handlar mycket om att optimera sina arbetstider, sin inlärning och sin effektivitet. Exempel som be andra sammanfatta nyheter, använda sig av virtuella assistenter och snabbläsa böcker.

Ferris har blivit som en ikon och idol för en yngre generation och det är inte så svårt att förstå ifall han lever ett sådant liv där han lyckas spara tid och leva sitt drömliv.

En värld med bara personer som Timothy Ferris skulle inte fungera. Men jag måste säga at jag gillar hans inställning, även om den stundtals kan verka lite naiv. För det är inte alltid så lätt som att bara börja leva det liv man alltid drömt om, då många har en del ansvarsområden som helt enkelt tar tid.

Det jag tycker är väldigt intressant är idén om att våga testa något nytt, att vi lever som vi lär och om du verkligen vill förändra något i ditt liv kan du göra det. Du är din egen fiende och bara du kan ändra på ditt liv. Jag gillar att Ferris får läsaren att skratta, bli irriterad, inspirerad och helt skaka på huvudet. Betyder att han lyckas beröra. Sedan får man se till att anpassa det efter sitt eget liv och kommer ihåg att han kan få det att låta lättare än vad det är.